Hutná, voňavá a ideální na zahřátí během chladnějších dnů.
Ingredience (pro 4 porce):
- 5 středních brambor
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1–2 lžíce sušených hub (nebo čerstvé)
- 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
- sůl, pepř
- trochu oleje nebo másla
- hladká mouka (na lehké zahuštění – volitelně)
Postup:
- Připrav si zeleninu:
Oloupej a nakrájej brambory na kostičky, mrkev, petržel a celer na tenké plátky nebo nudličky. Cibuli nasekej nadrobno, česnek prolisuj. - Orestuj základ:
V hrnci rozehřej trochu oleje nebo másla, orestuj cibuli dozlatova, pak přidej všechnu kořenovou zeleninu a krátce orestuj. - Přidej brambory, houby a vývar:
Přidej brambory, houby, kmín, zalij vývarem a vař cca 20 minut, dokud nejsou brambory a zelenina měkké. - Dochucení:
Přidej prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Pokud chceš polévku lehce zahustit, rozmíchej lžíci hladké mouky v troše vody a přilij do polévky. Nech ještě pár minut provařit. - Podávej:
Bramboračku podávej horkou, ideálně s čerstvým chlebem.