back to top
Sobota, 14 června, 2025
magazin

Bramboračka (česká bramborová polévka)

Hutná, voňavá a ideální na zahřátí během chladnějších dnů.


Ingredience (pro 4 porce):

  • 5 středních brambor
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1–2 lžíce sušených hub (nebo čerstvé)
  • 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl, pepř
  • trochu oleje nebo másla
  • hladká mouka (na lehké zahuštění – volitelně)

Postup:

  1. Připrav si zeleninu:
    Oloupej a nakrájej brambory na kostičky, mrkev, petržel a celer na tenké plátky nebo nudličky. Cibuli nasekej nadrobno, česnek prolisuj.
  2. Orestuj základ:
    V hrnci rozehřej trochu oleje nebo másla, orestuj cibuli dozlatova, pak přidej všechnu kořenovou zeleninu a krátce orestuj.
  3. Přidej brambory, houby a vývar:
    Přidej brambory, houby, kmín, zalij vývarem a vař cca 20 minut, dokud nejsou brambory a zelenina měkké.
  4. Dochucení:
    Přidej prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Pokud chceš polévku lehce zahustit, rozmíchej lžíci hladké mouky v troše vody a přilij do polévky. Nech ještě pár minut provařit.
  5. Podávej:
    Bramboračku podávej horkou, ideálně s čerstvým chlebem.

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Toto kari je výborně vyvážené, krémové a plné vůní. Skvěle se hodí k rýži nebo k pita chlebu, ideální pro večeři s rodinou nebo...

Pasta Carbonara

Tento italský pokrm je založený na jednoduchých ingrediencích, ale výsledek je naprosto lahodný. Krémová omáčka s chutí slaniny a parmazánu vás okouzlí. Ingredience (pro 4...

Krémová polévka z dýně s kokosovým mlékem

Tato polévka je plná vitamínů, snadná na přípravu a příjemně krémová díky kokosovému mléku. Ideální pro zahřátí během chladného počasí. Ingredience (pro 4 porce): 1 malá...

Další články autora