Chutné, aromatické a plné zdravé zeleniny. Tento recept je jednoduchý na přípravu a skvěle zahřeje v chladnějších dnech.
Ingredience (pro 4 porce):
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého zázvoru (nebo 1/2 lžičky mletého)
- 1 lžíce kari koření (nebo podle chuti)
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- 400 g zeleniny (např. cuketa, paprika, mrkev, brokolice, květák – dle preferencí)
- 1 plechovka (400 g) cizrny (nebo jiných luštěnin podle chuti)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky (volitelně)
- 200 g rýže (nebo quinoa, bulgur)
- čerstvá koriandr nebo petržel na ozdobu
- sůl, pepř podle chuti
Postup:
- Připrav zeleninu:
Zeleninu omyj a nakrájej na menší kousky. Například cuketu na kolečka, papriku na proužky, mrkev na tenké plátky a brokolici na malé růžičky. - Připrav rýži:
Uvař rýži podle návodu na obalu (pokud chceš, můžeš použít i jinou přílohu, jako je quinoa nebo bulgur). - Smaž cibuli, česnek a zázvor:
V hluboké pánvi nebo hrnci zahřej olivový olej. Přidej nakrájenou cibuli a restuj ji na středním ohni asi 3–4 minuty, dokud nezměkne. Přidej nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor, a restuj ještě 1–2 minuty. - Přidej kari koření:
Přidej kari koření a dobře promíchej, aby se všechna zelenina a cibule obalily v koření. - Přidej zeleninu a cizrnu:
Přidej nakrájenou zeleninu a cizrnu (před použitím ji slij a propláchni). Promíchej a nech chvíli restovat. - Přilij kokosové mléko:
Přilij kokosové mléko a přidej sójovou omáčku (pokud používáš). Promíchej a nech vařit na středním ohni asi 15–20 minut, dokud není zelenina měkká, ale stále křupavá. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeš přidat trochu vody. - Dochucení:
Na závěr ochutnej a podle potřeby dosol, opepři nebo přidej více koření, pokud máš rád výraznější chuť. - Podávej:
Podávej zeleninové curry s uvařenou rýží. Ozdob čerstvým koriandrem nebo petrželí pro svěžest a barvu.
Toto curry je plné chutí a vitamínů, navíc je to jídlo, které se snadno přizpůsobí podle toho, jakou zeleninu máš zrovna doma.