back to top
Středa, 14 května, 2025
magazin

Krémová polévka z dýně s kokosovým mlékem

Tato polévka je plná vitamínů, snadná na přípravu a příjemně krémová díky kokosovému mléku. Ideální pro zahřátí během chladného počasí.


Ingredience (pro 4 porce):

  • 1 malá dýně (např. Hokkaido nebo máslová)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kari koření (volitelně)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 750 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo čerstvého)
  • sůl, pepř podle chuti
  • čerstvá koriandr nebo petržel na ozdobu (volitelně)
  • dýňová semínka na posypání (volitelně)

Postup:

  1. Připrav dýni:
    Dýni omyj, rozkroj na polovinu a vyjměte semínka. Není nutné ji loupat, zejména u dýně Hokkaido, jejíž slupka je měkká a po uvaření ji můžete snadno rozmixovat. Dýni nakrájej na menší kousky pro rychlejší vaření.
  2. Smaž cibuli a česnek:
    V hrnci zahřej olivový olej. Přidej nakrájenou cibuli a smaž ji na středním ohni asi 5 minut, dokud nezměkne. Přidej nasekaný česnek a zázvor a smaž ještě 1–2 minuty.
  3. Přidej dýni a koření:
    Přidej nakrájenou dýni a kari koření (pokud používáš). Promíchej a nech ještě 2–3 minuty smažit, aby se všechny ingredience spojily a začaly vonět.
  4. Přilij vývar a vaření:
    Přilij zeleninový vývar (nebo vodu) a přiveď k varu. Nech vařit asi 20–25 minut, dokud dýně nebude úplně měkká.
  5. Přidej kokosové mléko:
    Jakmile je dýně měkká, přilij kokosové mléko a promíchej. Polévku přiveď k varu a nech ji ještě 5 minut vařit, aby se všechny chutě spojily.
  6. Rozmixuj dohladka:
    Polévku rozmixuj tyčovým mixérem dohladka, nebo ji přelij do stolního mixéru. Pokud je polévka příliš hustá, přidej trochu vývaru nebo vody, dokud nedosáhneš požadované konzistence.
  7. Dochucení a podávání:
    Ochutnej a podle potřeby dosol a dopepři. Podávej horkou, ozdobenou čerstvým koriandrem, petrželí a případně dýňovými semínky pro křupavý efekt.

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Toto kari je výborně vyvážené, krémové a plné vůní. Skvěle se hodí k rýži nebo k pita chlebu, ideální pro večeři s rodinou nebo...

Pasta Carbonara

Tento italský pokrm je založený na jednoduchých ingrediencích, ale výsledek je naprosto lahodný. Krémová omáčka s chutí slaniny a parmazánu vás okouzlí. Ingredience (pro 4...

Grilovaná zelenina s balzamikovým octem a medem

Skvělý, zdravý pokrm, který je plný chuti. Grilovaná zelenina je v kombinaci s balzamikovým octem a medem neuvěřitelně chutná a aromatická. Ingredience (pro 4 porce): 2...

Další články autora