Toto kari je výborně vyvážené, krémové a plné vůní. Skvěle se hodí k rýži nebo k pita chlebu, ideální pro večeři s rodinou nebo přátelemi.
Ingredience (pro 4 porce):
- 500 g kuřecího masa (prsa nebo stehna, nakrájená na kousky)
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 2 lžíce kari koření (nebo garam masala pro autentickou chuť)
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- 1 plechovka (400 g) rajčatových kousků (nebo 4 zralá rajčata, nasekaná)
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 lžíce olivového oleje nebo ghee (indický přepuštěný máslo)
- 1 lžíce sójové omáčky (volitelně)
- 1/2 lžičky mletého chilli (nebo podle chuti)
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvý koriandr na ozdobu
- rýže nebo chléb naan na přílohu
Postup:
- Příprava kuřecího masa:
Kuřecí prsa nebo stehna nakrájej na menší kousky. Osol a opepři je podle chuti. - Smažení cibule a koření:
V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřej olivový olej nebo ghee. Přidej nakrájenou cibuli a smaž ji na středním ohni asi 5 minut, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Přidej nasekaný česnek a zázvor a smaž je ještě 1–2 minuty, než začne vonět. - Přidání koření a kuřete:
Přidej kari koření (nebo garam masala) a mletý chilli a promíchej, aby se koření rozvonělo. Následně přidej kuřecí maso a opékej ho na střední teplotě asi 5–7 minut, dokud není ze všech stran lehce opečené. - Přilij kokosové mléko a rajčata:
Přilij kokosové mléko a rajčata (pokud používáš plechovku, tak je před přidáním propláchni). Promíchej a nech vařit asi 10–15 minut, dokud kuře nezměkne a omáčka nezhoustne. - Přidej papriku a dochucení:
Přidej nakrájenou červenou papriku a sójovou omáčku (pokud používáš). Povař dalších 5 minut, aby paprika změkla, ale stále si zachovala svou křupavost. Ochutnej a podle potřeby dochuť solí a pepřem. - Podávej:
Podávej s rýží nebo čerstvým naan chlebem. Ozdob čerstvým koriandrem pro svěží chuť a vůni.
Tipy:
- Pokud máš rád více pálivé pokrmy, můžeš přidat více chilli nebo čerstvou pálivou papričku.
- Tento pokrm je také skvélé s různými zeleninami – můžeš přidat mrkev, hrášek nebo květák, aby byl ještě bohatší na vitamíny.