back to top
Středa, 14 května, 2025
magazin

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Toto kari je výborně vyvážené, krémové a plné vůní. Skvěle se hodí k rýži nebo k pita chlebu, ideální pro večeři s rodinou nebo přátelemi.


Ingredience (pro 4 porce):

  • 500 g kuřecího masa (prsa nebo stehna, nakrájená na kousky)
  • 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 2 lžíce kari koření (nebo garam masala pro autentickou chuť)
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 1 plechovka (400 g) rajčatových kousků (nebo 4 zralá rajčata, nasekaná)
  • 1 červená paprika, nakrájená na kousky
  • 1 lžíce olivového oleje nebo ghee (indický přepuštěný máslo)
  • 1 lžíce sójové omáčky (volitelně)
  • 1/2 lžičky mletého chilli (nebo podle chuti)
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý koriandr na ozdobu
  • rýže nebo chléb naan na přílohu

Postup:

  1. Příprava kuřecího masa:
    Kuřecí prsa nebo stehna nakrájej na menší kousky. Osol a opepři je podle chuti.
  2. Smažení cibule a koření:
    V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřej olivový olej nebo ghee. Přidej nakrájenou cibuli a smaž ji na středním ohni asi 5 minut, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Přidej nasekaný česnek a zázvor a smaž je ještě 1–2 minuty, než začne vonět.
  3. Přidání koření a kuřete:
    Přidej kari koření (nebo garam masala) a mletý chilli a promíchej, aby se koření rozvonělo. Následně přidej kuřecí maso a opékej ho na střední teplotě asi 5–7 minut, dokud není ze všech stran lehce opečené.
  4. Přilij kokosové mléko a rajčata:
    Přilij kokosové mléko a rajčata (pokud používáš plechovku, tak je před přidáním propláchni). Promíchej a nech vařit asi 10–15 minut, dokud kuře nezměkne a omáčka nezhoustne.
  5. Přidej papriku a dochucení:
    Přidej nakrájenou červenou papriku a sójovou omáčku (pokud používáš). Povař dalších 5 minut, aby paprika změkla, ale stále si zachovala svou křupavost. Ochutnej a podle potřeby dochuť solí a pepřem.
  6. Podávej:
    Podávej s rýží nebo čerstvým naan chlebem. Ozdob čerstvým koriandrem pro svěží chuť a vůni.

Tipy:

  • Pokud máš rád více pálivé pokrmy, můžeš přidat více chilli nebo čerstvou pálivou papričku.
  • Tento pokrm je také skvélé s různými zeleninami – můžeš přidat mrkev, hrášek nebo květák, aby byl ještě bohatší na vitamíny.

Pasta Carbonara

Tento italský pokrm je založený na jednoduchých ingrediencích, ale výsledek je naprosto lahodný. Krémová omáčka s chutí slaniny a parmazánu vás okouzlí. Ingredience (pro 4...

Krémová polévka z dýně s kokosovým mlékem

Tato polévka je plná vitamínů, snadná na přípravu a příjemně krémová díky kokosovému mléku. Ideální pro zahřátí během chladného počasí. Ingredience (pro 4 porce): 1 malá...

Grilovaná zelenina s balzamikovým octem a medem

Skvělý, zdravý pokrm, který je plný chuti. Grilovaná zelenina je v kombinaci s balzamikovým octem a medem neuvěřitelně chutná a aromatická. Ingredience (pro 4 porce): 2...

Další články autora