Jednoduché, syté a barevné jídlo, které chutná dětem i dospělým.
Ingredience (pro 3–4 porce):
- 300 g kuřecích prsou nebo stehen (bez kůže a kostí)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 100 g mraženého hrášku
- 250 g rýže (nejlépe kulatozrnná, např. arborio, ale může být i klasická)
- 750 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
- bylinky (např. tymián nebo petržel)
- parmazán nebo máslo na zjemnění (volitelné)
Postup:
- Připrav si suroviny:
Nakrájej cibuli nadrobno, mrkev na malé kostičky a kuřecí maso na malé kousky. - Orestuj základ:
V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřej olej, přidej cibuli a restuj ji dozlatova. Poté přidej kuřecí maso, osol, opepři a restuj, dokud nezmění barvu. - Přidej zeleninu:
Přisyp mrkev a chvíli opékej. Pak přidej rýži a krátce ji orestuj, aby se obalila tukem. - Vař s vývarem:
Přilij část vývaru (cca 1/3) a za stálého míchání vař, dokud se tekutina nevsákne. Pokračuj postupně s vývarem, dokud nebude rýže měkká a krémová (cca 20 minut). Míchej často. - Dokonči:
Když je rýže skoro hotová, přidej hrášek a dovař pár minut. Nakonec můžeš vmíchat kousek másla nebo parmazánu pro jemnější chuť. - Podávej:
Rizoto ozdob nasekanou čerstvou petrželí. Podávej ihned, dokud je krémové a teplé.