Krémové a chutné risotto, které tě zahřeje a zasytí. Skvělé pro večerní jídlo nebo pro speciální příležitost.
Ingredience (pro 4 porce):
- 300 g rizotové rýže (Arborio nebo Carnaroli)
- 300 g čerstvých hub (např. žampiony, hříbky nebo směs lesních hub)
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 750 ml zeleninového vývaru (může být i kuřecí)
- 100 ml suchého bílého vína (volitelně)
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
- 50 g másla
- sůl, pepř
- čerstvá petržel na ozdobu (volitelně)
Postup:
- Připrav ingredience:
Cibuli a česnek oloupej a nakrájej na jemno. Houby očisti a nakrájej na plátky. V hrnci zahřej zeleninový vývar. - Smaž cibuli a česnek:
V hluboké pánvi nebo hrnci zahřej olivový olej a přidej nakrájenou cibuli. Restuj ji na středním ohni asi 3–4 minuty, dokud nezměkne. Přidej česnek a restuj ještě asi 1 minutu. - Přidej houby:
Přidej nakrájené houby a smaž je 5–7 minut, dokud nezměknou a neztratí přebytečnou vodu. Osol a opepři podle chuti. - Připrav risotto:
Přidej rizotovou rýži do pánve s houbami a za stálého míchání ji restuj 1–2 minuty, aby se obalila v oleji a začala být lehce průhledná. - Přilij víno (volitelně):
Pokud používáš víno, přilij ho nyní a nechej ho odpařit, dokud se téměř celý nevsákne do rýže. - Postupné přidávání vývaru:
Začni přilévat horký vývar po naběračkách, vždy počkej, až se tekutina téměř vsákne do rýže, než přidáš další naběračku. Pokračuj v míchání a přidávání vývaru po dobu 18–20 minut, dokud rýže není al dente a směs není krémová. - Dokončení risotta:
Jakmile je rýže hotová, stáhni pánev z ohně. Vmíchej máslo a nastrouhaný parmazán. Případně ještě dochuť solí a pepřem. - Podávej:
Risotto podávej horké, ozdobené čerstvou petrželí a případně dalším nastrouhaným parmazánem.