back to top
Sobota, 14 června, 2025
magazin

Risotto s houbami a parmazánem

Krémové a chutné risotto, které tě zahřeje a zasytí. Skvělé pro večerní jídlo nebo pro speciální příležitost.


Ingredience (pro 4 porce):

  • 300 g rizotové rýže (Arborio nebo Carnaroli)
  • 300 g čerstvých hub (např. žampiony, hříbky nebo směs lesních hub)
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 750 ml zeleninového vývaru (může být i kuřecí)
  • 100 ml suchého bílého vína (volitelně)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
  • 50 g másla
  • sůl, pepř
  • čerstvá petržel na ozdobu (volitelně)

Postup:

  1. Připrav ingredience:
    Cibuli a česnek oloupej a nakrájej na jemno. Houby očisti a nakrájej na plátky. V hrnci zahřej zeleninový vývar.
  2. Smaž cibuli a česnek:
    V hluboké pánvi nebo hrnci zahřej olivový olej a přidej nakrájenou cibuli. Restuj ji na středním ohni asi 3–4 minuty, dokud nezměkne. Přidej česnek a restuj ještě asi 1 minutu.
  3. Přidej houby:
    Přidej nakrájené houby a smaž je 5–7 minut, dokud nezměknou a neztratí přebytečnou vodu. Osol a opepři podle chuti.
  4. Připrav risotto:
    Přidej rizotovou rýži do pánve s houbami a za stálého míchání ji restuj 1–2 minuty, aby se obalila v oleji a začala být lehce průhledná.
  5. Přilij víno (volitelně):
    Pokud používáš víno, přilij ho nyní a nechej ho odpařit, dokud se téměř celý nevsákne do rýže.
  6. Postupné přidávání vývaru:
    Začni přilévat horký vývar po naběračkách, vždy počkej, až se tekutina téměř vsákne do rýže, než přidáš další naběračku. Pokračuj v míchání a přidávání vývaru po dobu 18–20 minut, dokud rýže není al dente a směs není krémová.
  7. Dokončení risotta:
    Jakmile je rýže hotová, stáhni pánev z ohně. Vmíchej máslo a nastrouhaný parmazán. Případně ještě dochuť solí a pepřem.
  8. Podávej:
    Risotto podávej horké, ozdobené čerstvou petrželí a případně dalším nastrouhaným parmazánem.

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Toto kari je výborně vyvážené, krémové a plné vůní. Skvěle se hodí k rýži nebo k pita chlebu, ideální pro večeři s rodinou nebo...

Pasta Carbonara

Tento italský pokrm je založený na jednoduchých ingrediencích, ale výsledek je naprosto lahodný. Krémová omáčka s chutí slaniny a parmazánu vás okouzlí. Ingredience (pro 4...

Krémová polévka z dýně s kokosovým mlékem

Tato polévka je plná vitamínů, snadná na přípravu a příjemně krémová díky kokosovému mléku. Ideální pro zahřátí během chladného počasí. Ingredience (pro 4 porce): 1 malá...

Další články autora