Skvělý pokrm, který je snadný na přípravu a plný chuti. Ideální pro rodinný oběd nebo večeři.
Ingredience (pro 4 porce):
- 4 kuřecí stehna (nebo jiné části kuřete podle preferencí)
- 800 g brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 citron (na šťávu a plátky)
- sůl, pepř
- 1/2 šálku kuřecího vývaru (nebo vody)
- čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel)
Postup:
- Připrav ingredience:
Brambory oloupej a nakrájej na menší kousky (např. čtvrtky nebo malé kostičky). Kuřecí stehna omyj a osušte papírovým ubrouskem. - Příprava marinády:
V malé misce smíchej olivový olej, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, čerstvý rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Dobře promíchej. - Marinování kuřete:
Kuřecí stehna potřete připravenou marinádou a nech je marinovat alespoň 15–20 minut (můžeš je marinovat i déle, pokud máš čas). - Příprava pečení:
Předehřej troubu na 200 °C. Do pečicí mísy dej brambory, zakapej je trochou olivového oleje a osol. Přidej také několik plátků citronu a promíchej. - Pečení:
Na brambory polož marinovaná kuřecí stehna a přilij kuřecí vývar nebo vodu. Celé pokrm zakryj alobalem a peč 40 minut. Poté sundej alobal a peč dalších 20 minut, dokud kuřecí stehna nezískají zlatavou kůrku a brambory nebudou měkké. - Podávej:
Po upečení vyjměte z trouby a posypte čerstvými bylinkami. Podávej horké, ideálně s čerstvým zeleninovým salátem nebo pečivem.