back to top
Sobota, 14 června, 2025
magazin

Špagety aglio e olio (česnekové špagety s olivovým olejem)

Rychlé, jednoduché a výborné jídlo z italské kuchyně.


Ingredience (pro 2 porce):

  • 200 g špaget
  • 3–4 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • špetka sušeného chilli (nebo čerstvá chilli paprička)
  • čerstvá petržel (volitelně)
  • sůl
  • parmazán (volitelně)

Postup:

  1. Uvař těstoviny:
    Dej vařit špagety do osolené vody podle návodu na obalu (většinou 8–10 minut). Nezapomeň si trochu vody z těstovin nechat stranou (cca 1/4 hrnku).
  2. Připrav česnek:
    Česnek oloupej a nakrájej na tenké plátky. Pokud chceš extra pikantní verzi, připrav si i chilli (nakrájené nebo drcené).
  3. Orestuj česnek:
    Na velké pánvi rozehřej olivový olej. Přidej česnek a chilli a na mírném ohni krátce restuj (cca 1–2 minuty), dokud česnek lehce nezrůžoví. Pozor, ať se nespálí – zhořkl by.
  4. Smíchej s těstovinami:
    Přidej uvařené špagety přímo do pánve, promíchej a případně přilij trochu vody z těstovin, aby se vše spojilo do jemné omáčky.
  5. Dochucení:
    Přidej nasekanou petržel, případně sůl dle chuti. Můžeš také nastrouhat parmazán.
  6. Podávej horké:
    Ihned podávej, ideálně s čerstvým pečivem nebo sklenkou suchého vína.

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Toto kari je výborně vyvážené, krémové a plné vůní. Skvěle se hodí k rýži nebo k pita chlebu, ideální pro večeři s rodinou nebo...

Pasta Carbonara

Tento italský pokrm je založený na jednoduchých ingrediencích, ale výsledek je naprosto lahodný. Krémová omáčka s chutí slaniny a parmazánu vás okouzlí. Ingredience (pro 4...

Krémová polévka z dýně s kokosovým mlékem

Tato polévka je plná vitamínů, snadná na přípravu a příjemně krémová díky kokosovému mléku. Ideální pro zahřátí během chladného počasí. Ingredience (pro 4 porce): 1 malá...

Další články autora